Nok er der ikke langt fra idé til handling, og en hjemmeside på vingerne. Men så kommer de. Små tekniske hurdler. Kunne jeg have forudset det? Ja! Havde jeg tænkt over det? En smule. Men hvad, det er et spørgsmål om at læse op på lektien – selv om det ikke var den læring, jeg havde forestillet mig at bruge tid på.

At få bloggen på vingerne går smertefrit

Jeg har ikke gået med en blogger i maven i lang tid. Ingen strategisk, velplanlagt kampagne og ingen kælen for detaljerne. Ud over stepperne, smække et tema på og i gang med det jeg ville – skrive om mit videbegær.

Navnet på bloggen (mit eget) var besluttet, næste skridt valg af blogprogram (CMS), domænekøb og webhotel. Jeg valgte WordPress, et CMS der er gratis og kendt for at være brugervenligt. Programmet bruges på alle niveauer, fra den lille blogger (mig) til store virksomhedsløsninger med webshops. WordPress er fyldt med gratis skabeloner, der giver mulighed for at skabe dit eget visuelle udtryk.

Jeg fandt Nick Martins lavdinegenhjemmeside.dk. Han anbefaler UnoEuro til hosting og installation af WordPress. Artiklen om 1-klik install er god vejledning.

Blog på vingerneNår først domæne og webhotel er på plads, er det nemt at installere WordPress. Næste lille skridt er at lave noget, der ligner en blog. Der er flere skabeloner lagt ind fra start, og med ganske få klik er du flyvende.

Første tekst på siden Gondoliere! – lige fra hjertet, det jeg tænkte om min blog. Eller er det en hjemmeside? Og hvad er forskellen? Jeg er i hvert fald ikke enig med mig selv endnu. Andet indlæg kom op. Og der skulle mere til, skitser blev skrevet i løbet af den digitale weekend.

Jeg mødte første tekniske hurdle.

Opdateringer, du bør lave en backup

Meddeles det straks jeg åbner min blog. I mine øjne, er der ingen vej udenom. Opdateringer er forbedringer af programmet, fx nye funktioner eller beskyttelse med virus og hackere.

Fint link fra WordPress til en vejledning om backup. Det gør jeg da bare … ikke! Gabende kedsommelig læsning. Umulig at skrålæse og finde relevante eller præcise oplysninger til handling. Jeg prøvede igen efter et par dage, og stod af. Skrive nye indlæg uden backup vil jeg ikke. Undlade opdateringerne heller ikke.

Det varede uger inden jeg fandt tid, samlede energi, trak vejret dybt. Jeg tjekkede mit abonnement hos UnoEuro. Ahh, jeg har da fuld daglig backup! Der blev opdateret  i en fart. Jeg undlod at bekymre mig om, hvorvidt det vil være svært at hente en backup frem. Der kom et indlæg mere på siden.

I leg er det lettere at prøve nyt

Det er sjovere at være flere om at lege. Sønnen kritiserede min blogs udseende. Ja, køn var den ikke – måske næste trin. Kæresten blev nysgerrig, ville gerne se med. Han var heller ikke imponeret over farver eller rammer.

“Hvordan laver man det om?”. Vi prøvede os frem. Jeg var generøs og lod kæresten trykke på knapperne (måske ikke så generøst at føle mig generøs). Vi satte billeder ind. Prøvede forskellige temaer. Legede med bloggen, uden fare for at det hele faldt fra hinanden.

Det blev til valg af et nyt tema, et med lidt flere funktioner. En rundtur i feriebillederne gav nyt udtryk til bloggen. Jeg skrev et indlæg mere, det føles godt at have udrettet noget.

SoMe – Så meget mig?

Engelsk er fyldt med muligheder for leg og underforståede betydninger. Det tog lidt tid inden det gik op for mig, at SoMe er en forkortelse for Social Media – ikke en vittighed om selvoptagethed.

Jeg vil gerne kunne dele bloggen direkte på LinkedIn eller Facebook. Det kneb med at finde muligheden, når jeg klikkede rundt i menuerne. Måske et plugin? Research igen, på det tekniske – ja, ja det er også viden. Og gælder det plugins, er research nødvendig. Der er ufatteligt mange valgmuligheder, at læse op på dem alle – kedsommeligt og unødigt.

Mit valg faldt på Social Media Feather – helt tilstrækkeligt til mit brug.

Læsere, mon de kommer forbi her?

Der har da været en enkelt forbi, ikke kun kæresten (eller børnene). Håber jeg på læsere? Skriver jeg for andre end mig selv? Njoe, jeg skriver i hvert fald fordi jeg gerne vil dele. Og har tilføjet et kommentarfelt til mine indlæg.

Mine første erfaringer med plugins fik mig til at søge efter artikler om plugins. Der er top-5 lister, top-10, top-30 og sågar top-100 lister over plugins til WordPress. Et forslag var Captcha by BestWebSoft, der beskytter mod mailrobotter.

Captcha beskytter mod mailrobotterCaptcha (Completely Automated Public Turing-test to tell Computers and Humans Apart) er en ret cool model, og sjovere end den udtværede tekst der almindeligvis bruges.

Hvis der overhovedet er nogen der opdager bloggen

Danmarks Statistik viser, at vi er 12 i Danmark med navnet Pernille Fischer. Værste konkurrent er en filminstruktør. Ikke gode odds, hvis jeg gerne vil findes.

Der må søgemaskineoptimering (SEO) til, igen et plugin. Min research peger mod Yoast. Men hvorfor nu SEO?

Find Pernille FischerJeg har arbejdet med SEO, da jeg som webmaster opdagede, at det kneb med de gode placeringer på Google. Det måtte der gøres noget ved, særligt når det var konkurrenterne der kom frem i søgningerne. Der er mange gode artikler med inspiration til at forbedre rangeringen på Google. Hvert forsøg med metatags og metabeskrivelser er til at teste, det er bare at afprøve om søgninger giver bedre resultater.

SEO er ikke nok til at udkonkurrere en anerkendt filminstruktør som Pernille Fischer Christensen.  …meen det er ikke grund nok til at undlade forsøget.

Billederne i indlægget er designet på Canva.com

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedinby feather